siriussportsclub.se

Vilket viltkött kan man äta?

Många är inte medvetna om att det faktiskt finns flera vilda djurarter man kan äta. Många har fastnat i att det är rådjur och älg som är ätbara utöver vanligt fläsk- samt nötkött. Det finns dock långt flera arter som erbjuder gott och fint viltkött.

Klövvilt

Inom arten klövvilt finns såklart rådjuren, älgen och vildsvinet. Alla dessa erbjuder flera fina kött-delar och dessutom bra mal-kött som blir fin köttfärs. Dessutom finns också djur som dovhjort, kronhjort och mufflon. Även dessa erbjuder fint kött som både passar som stek, att torka och att mala,

Rovdjur

Bland de svenska rovdjuren är det bara björnen som används vedertaget till mat. Björnar är ofta mycket stora och de erbjuder en hel del kött efter slakt. En björn kan ofta ge mat åt flera familjer under några månaders tid. Även detta kött passar bra både till grytor, stekar och att mala.

Småvilt

Bland småvilt är det många som inte vet att såväl bäver som hare och kanin är ätbara. Varje djur ger visserligen inte så mycket kött, och därför ses ofta just detta kött som delikatesser. Det är heller inte speciellt vanligt att man kan köpa kött från småvilt via mataffärer eller liknande. Det är dock viktigt att man tänker på att detta kött ofta behöver ligga i mjölk för att man ska kunna dra ut en del av viltsmaken då denna annars riskerar att ta över allt för mycket i maträtten.

Fågel

När man jagar fågel finns det flera arter som är ätbara. Inom denna kategori finner man till exempel fasan, ripa, rapphöna, tjäder, kanadagås, orre, grågås, gräsand, sädgås, kricka, bläsand, skrak, ejder, alfågel, knipa, nötskrika, morkulla, kråka, råka och björktrast. Vissa av dessa arter är dock rödlistade. Om ett djur är skadat eller liknande kan man dock lika gärna äta det som att förstöra det.