siriussportsclub.se

Att promenera i skogen

Många anser att det känns lite extra skönt både i huvudet och i kroppen när man har tagit en skön promenad i skogen. Även forskare har flera gånger bekräftat att promenader i just en skog kan påverka hälsan på ett positivt sätt. Man kan alltså säga att det har bevisats vetenskapligt att man både får stärkt immunförsvar, men också minskar sin risk att drabbas av olika sjukdomar som depression, diabetes, samt hjärt- kärlsjukdomar.

En sak som gör att just naturen är så bra för hälsan är just den stora positiva effekten naturen har på kroppens immunförsvar. Detta har en relativt naturlig förklaring. Det handlar helt enkelt om vilket läge kroppen är i för stunden. Om kroppen befinner sig i skogen är den vanligen naturligt avslappnad och i en form av viloläge. Detta läge är motsatsen till det läge kroppen befinner sig i när man är på flykt. När kroppen är i flyktläge stänger den av funktioner som kroppen inte behöver för att den ska kunna fly från det som hotar. Denna form av flykt kan till exempel triggas av stress i vardagen eller liknande. Vid dessa tillfällen pumpar kroppen ut blod fort för att muskler ska syresättas och kunna springa ifrån den annalkande faran. Detta sker istället för en stärkning av kroppens immunförsvar.

Det är viktigt att på lång sikt ha ett bra immunförsvar. Det är därför bra att låta kroppen hamna i sitt vilande läge då och då. Detta kan kroppen nå när man promenerar i skogen. Där kan man känna sig trygg och kroppen behöver inte fly. Den kan istället göra mer långsiktiga förbättringar, samt bygga upp och reproducera immunförsvaret.

För att promenera i skogen krävs ingen speciell utrustning utan det viktiga är att man har bra skor på sig och att man har bekväma kläder som håller en bra temperatur.